Finnmark 2 SI - Review


Ons vertrouwde 'rood huisje' tijdens menig avontuur!

Een goede, betrouwbare tent is als wereldfietser enorm belangrijk. We kozen ervoor om de Finnmark 2 SI van het merk Nordisk mee te nemen. Deze tent hebben we ondertussen al sinds 2019 en heeft ons sindsdien vergezeld op al onze avonturen. Van sneeuw in de wintermaanden, herfstige taferelen in de Ardennen tot de hete Sloveense kust in de zomer. 

Technische informatie
  • 3 seizoenstent 
  • Twee ingangen en vestibules
  • Totaal gewicht: 3,3 kg
  • Buitentent: 40 denier silicon coating – 3000mm waterkolom
  • Binnentent: 40 denier cire coating
  • Grondoppervlak: 40 denier nylon PU coating – 10.000mm waterkolom
Accessoires:
  • 8,5mm alu DAC Featherlike NSL stokken (2 lange en 1 korte)
  • Aluminium Y-Peg (16x)
  • 2,5mm nylon scheerlijnen
afmetingen Nordisk Finnmark 2 SI
Finnmark 2 SI in winter
De Finnmark 2 SI met een laagje vorst.
Een vrijstaande koepeltent

De Finnmark 2 SI is een koepeltent, die kan opgesteld worden met drie kruisende stokken. Het voordeel van deze constructie is dat de tent vrijstaand is, waardoor je ook bij een slechte, harde ondergrond eenvoudig de tent kan opzetten. Daarnaast kan een koepeltent in alle richtingen ongeveer evenveel wind aan, waardoor je iets ‘vrijer’ bent tijdens het opzetten van de tent. De richting waarin je de tent opzet, of een eventuele veranderende windrichting gedurende de nacht hebben dus minder invloed bij het installeren. Desondanks blijft het nog steeds het beste om de tent niet met de opening naar de wind te plaatsen. Zo behoud je een maximale stabiliteit en kan je makkelijk in en uit de tent bij veel wind.

De Finnmark 2 SI is daarnaast ook een ‘inner first’ tent, wat wil zeggen dat je eerst de binnentent opzet aan de hand van de stokken en nadien het buitenzeil erover spant. Dit zorgt ervoor dat je bij mooi, droog weer ook enkel de binnentent kan opzetten. Iets waar we tijdens de zomer al vaak gebruik van hebben gemaakt. 

Binnentent moet eerst opgezet worden.
tent op verharde ondergrond
De vrijstaande optie maakt deze tent handig bij verhard oppervlak.

Een nadeel van de ‘inner first’ constructie is dat het eerst en vooral iets langer duurt om de tent op te zetten, in tegenstelling tot een tent waar de binnentent aan het buitenzeil kan blijven hangen. Dit hoeft echter niet zo’n probleem te zijn, tenzij het regent want dan kan de binnentent nat worden. Oefening baart kunst en een vodje waarmee je even snel de druppels droog wrijft, doet wonderen.

Vestibule ruimte

De Finnmark 2 SI heeft twee vestibules, eentje aan elke uitgang. Beiden zijn ze niet zo heel ruim, maar voldoende om de fietstassen of rugzak in kwijt te raken. Vergelijkend met een tunneltent, zal deze laatste altijd meer vestibule hebben voor hetzelfde gewicht. Dit kan vooral handig zijn in regenweer gezien niet enkel je materiaal maar ook jijzelf in de vestibule kan zitten.

Ter hoogte van de deuren is in het buitenzeil een magneetje voorzien. Dit zorgt ervoor dat de flappen goed over elkaar blijven bij het openritsen, en je dus niet instant gedoucht wordt, maar vooral dat je de deuren kan laten ophangen door deze te bevestigen aan de koepel.

Prestaties bij regen

De Finnmark 2 SI heeft een waterkolom van 3.000mm voor het buitenzeil en 10.000mm voor het grondzeil. De tent is dus perfect waterdicht, hoewel… 

Tijdens een trektocht op de Karnische Höhenweg in Oostenrijk waren we net op tijd om de tent op te zetten voor de hel losbarstte. Laat ik ‘net op tijd’ even herdefiniëren. We konden nog net de tent op zetten, maar niet in droog weer koken. Helemaal uitgeregend kroop Glenn dus na het koken in de tent. Tijd om op te warmen in ons waterdicht huisje. Helaas, na een half uur druppelde het binnen langs de mesh aan de bovenzijde. We konden dit probleem tijdelijk oplossen door onze regenjas over de mesh te leggen, maar dit kon natuurlijk niet de bedoeling zijn van zo’n dure tent. 

Eens terug thuis, namen we contact op met Nordisk. De tent werd opgestuurd ter controle en enkele weken later kregen we een compleet nieuwe tent toegestuurd. Van service gesproken! Naast het bezorgen van een nieuw exemplaar, kregen we ook enkele tips mee, die we graag met jullie delen. Je kan de naden van de tent behandelen met silicone, waardoor de waterdichtheid behouden blijft. Dit doe je best bij aankoop (indien ongesealde naden) en na enig gebruik van de tent. Daarnaast kan condensvorming aan de binnenzijde van de tent, in combinatie met (koude) regen, ook voor ‘drupvorming’ zorgen. In het geval van de Finnmark 2 SI bestaat de bovenzijde van de binnentent uit mesh, waardoor de condensvorming op de slaapzak valt. Voorlopig hebben we hier nog niet zoveel problemen mee gehad. Benieuwd wat de toekomst ons brengt!

3 seizoenstent

De Finnmark 2 SI wordt gelabeld als een ‘3-seizoenstent’. Dit komt doordat de tent niet volledig tot de grond aansluit, de stokken ‘slechts’ een diameter van 8,5mm hebben en de tent getest is tot maximaal 25 m/s (90 km/h). 

In realiteit moet je dit echter met een korreltje zout nemen. De Finnmark 2 SI kan gerust wat wind aan en kan ook bij vriestemperaturen gebruikt worden. Gezien de aanwezigheid van mesh ventilatie in een groot gedeelte van de binnentent is een warme slaapzak wel heel belangrijk. Het grote voordeel van de mesh is dat je veel ventilatie hebt en dus ook minder problemen ondervindt met condens. Een echte expeditie tent is het natuurlijk niet, dus in extreme omstandigheden kan je beter uitkijken naar een 4-5 seizoenstent.

Finnmark 2 SI in winter
Moet ik de Finnmark 2 SI kopen?

Er is geen juist of fout antwoord op deze vraag. Alles hangt ervan af wat je met de tent wil doen en waar je persoonlijk voorkeur aan geeft.
De grote sterkte van deze tent is de aanwezigheid van mesh in de binnentent, wat heel fijn is bij warmer of droog weer, gezien je dan letterlijk de sterrenhemel kan zien vanuit je slaapzak. Het nadeel is dat de tent iets minder aangenaam is bij regenweer, zoals hoger beschreven.

Finnmark 2 SI bij nacht