Paklijst

Wat zit er in onze fietstassen?

Het korte antwoord: alles wat we nodig hebben om te (over)leven als reizende fietser. Van alles dus, maar hopelijk niet té veel!
Het uitgebreide antwoord is iets ingewikkelder.

Wanneer je je voorbereidt op een fietsreis, kort of lang, moet je vooral gaan nadenken welke factoren de nood aan een specifiek materiaal bepalen. Zowel de seizoenen waarin je wil fietsen, als het type terrein en de snelheid waarmee je wil vooruitkomen bepalen al voor een groot stuk wat je wel of niet zal meenemen of in welke (comfort)categorie je moet zoeken. Bovendien speelt ook je persoonlijke ervaring en voorkeur een rol. Aan sommige items hecht je als persoon ook meer sentimentele waarde, wat een meerwaarde kan zijn op een moeilijk moment.

Er bestaat niet zoiets als een ‘universele paklijst’.
Het is een constant wikken en wegen tussen comfort, gewicht, grootte, persoonlijke voorkeur,… Een paklijst zal nooit constant blijven en dus continu variëren in functie van het doel van je reis. Zowel onderweg als voor het vertrek van verschillende reizen kan je paklijst er dus al gauw helemaal anders gaan uitzien!

Paklijst wereldfietser
Paklijst wereldfietser

Voor het vertrek van onze trip hebben we dan ook eerst nagedacht over het onderliggende doel op vlak van verplaatsing. Willen we enkel single-track off-road rijden of mag het ook iets trager op een ‘mooie’ baan? Willen we zo weinig mogelijk en ultra licht materiaal meenemen? Hoeven we elke dag een bepaald aantal kilometers en snelheid te halen? In welke seizoenen zullen we rijden? Wat willen we doen naast het fietsen?
Op basis van deze vragen, en het gebruik van de weegschaal om keuzes te vereenvoudigen op basis van gewicht, kwamen we tot onderstaande paklijst. We kiezen er bewust voor om soms iets meer in te zetten op comfort of persoonlijke waarde, waardoor we mogelijks trager reizen, maar wel kunnen genieten van het gemak van alles bij te hebben.

Daarnaast willen we ook nog even meegeven dat je vooral eerst moet kijken wat er thuis (of bij vrienden of kennissen) in de kast ligt. Je hoeft helemaal niet de nieuwste of beste spullen te hebben om comfortabel te kunnen reizen. Een 2e hands donsjas of slaapzak is minstens even warm! Een groot deel van onze spullen zijn dan ook geen ‘nieuwe’ spullen, maar 2e hands of lagen in de kast van vorige avonturen.

Fiets & tassen Glenn

Fiets & tassen Lisa

Koken, eten en drinken

Kledij vrouw

Kledij man

Paklijst Belleave
Totaal gewicht voor 2 personen. Exclusief fiets, gevulde bidons en eten.

Slapen

Elektronica

Persoonlijke verzorging

Fietsonderhoud

Overige