Buffalo Teclite - Review


Buffalo Teclite Shirt - Een fleece? Windjas? Softshell?

Eén van mijn meest favoriete kledingstukken in de fietstas is ongetwijfeld de Buffalo Teclite Shirt. Sinds 2015 vergezeld de Buffalo Teclite Shirt me bijna tijdens al mijn avonturen. Van winter in de Vogezen, tot Sarek National park in Zweden of gewoon dagdagelijks tijdens woon-werkverkeer. Maar wat is de Buffalo Teclite Shirt juist?

Even op de kaart kijken in Sarek National Park met de Buffalo Teclite Shirt aan.
Buffalo Systems - Outdoor merk in Sheffield

Het outdoor merk Buffalo Systems werd opgericht in Sheffield, Engeland. De producten worden tot op heden nog steeds ontworpen, vervaardigd én verkocht in het Britse district. Op deze manier worden familietradities in ere gehouden en wordt de kwaliteit van het product nauwgezet gecontroleerd. Dit reflecteert zich ook gedeeltelijk in hun producten. Ze zien er iets ouderwetser uit, maar zijn volledig gericht op functionaliteit. Extra aanpassingen zonder nut voor de gebruiker op gebied van warmte, bescherming of algemene performance zullen er niet komen. Naast de standaardversie van elk product, heb jij bij Buffalo Systems steeds de mogelijkheid je product te ‘customizen’ naar eigen smaak. Dit kan voor sommige mensen een grote meerwaarde zijn. Echter heb ik dit zelf niet gedaan om de prijs te drukken.

De nieuwprijs van de Buffalo Teclite Shirt bedraagt op dit moment 265 euro en is (in België) te koop bij Verreweg. Helemaal geen koopje, maar hopelijk heb je na het lezen van deze review een beter beeld of deze jas zijn geld waard is of niet.

Materiaal en design

Puur op zicht lijkt de Buffulo Teclite Shirt op een doodgewone regenjas, maar dan in smock uitvoering. In realiteit is de Teclite echter helemaal niet waterdicht. Het is eigenlijk het meest te vergelijken met een softshell, maar toch iets anders. Eigenlijk combineert de Teclite een fleece en windstopper tot één geheel. 
Het speciale aan de Buffulo Teclite Shirt is dat deze jas enorm snel droogt, enorm ademend is en bij nat weer bij voorkeur gedragen wordt op de blote huid. Op die manier vervult de Teclite het beste zijn rol, namelijk je comfortabel houden bij nat en winderig weer zonder te oververhitten. Om beter te weten hoe dit juist werkt, kunnen we best even het ontwerp van de Teclite bekijken.

De Buffulo Teclite Shirt bestaat uit twee lagen, namelijk een buitenlaag van Pertex klasse 4 en micro pile binnenlaag. 
Pertex, bestaande uit gewoven nylon/polyamide, heeft als belangrijkste functie wind en water buiten te houden en gelijkertijd ademend te blijven om condens, zweet en water van binnen naar buiten af te voeren. 
De binnenste laag, de micro pile, is gewoven polyester met kleine uitstulpingen. Vergelijk het met een deurmat die ook bestaat uit kleine dotjes. Door deze manier van werken, is deze binnenste laag enorm aangenaam op de huid. Zo aangenaam dat je het niet met veel andere type kledij kan vergelijken. Je moet het voelen om te weten wat ik bedoel! De bedoeling van de Teclite is om deze op de blote huid te dragen. Hierdoor komt de pile meteen in contact met jouw lichaam en kan het heel efficiënt zweet, condens en water verwijderen. 

De Buffulo Teclite Shirt is geen gewone jas met front rits maar een smock design met twee ritsen aan de zijkant. Het voordeel hiervan is dat de ritsen aan de zijkant minder snel een afkoelend effect hebben. Daarnaast bestaat deze uit twee zippers waardoor je de ritsen volledig kan openzetten en extra goed kan ventileren. Op de borst bevindt zich een frontzak waar je wat spullen in kwijt kan en een buidelzak voor extra materiaal of om je handen op te warmen. De jas heeft een kap die kan opgeborgen worden. Helaas is deze kap toch duidelijk wat aan de krappe kant waardoor naar boven kijken met de kap aan soms wat tegen wringt. Ook is deze niet groot genoeg om een helm onder te passen. Ik draag zelf vaak een muts bij veel wind of kou, waardoor ik hier minder last van heb.

Tweedelige rits aan beide zijkanten van de jas.
Hoe werkt de Buffulo Teclite Shirt in de regen?

Ondanks het feit dat de Buffulo Teclite Shirt niet waterdicht is, is het bij milde temperaturen toch één van mijn favoriete jassen om te dragen op de fiets (of andere activiteit) bij regenweer. De buitenste laag, die je best regelmatig eens inspuit met Nikwax TX.Direct Spray-On, zal de wind en zoveel mogelijk water buiten houden. Aangezien de jas niet volledig waterdicht is, zal er steeds wat vocht binnen komen. Hier komt de binnenste laag, de pile, in actie. Aangezien de Teclite in deze condities best gedragen wordt op de blote huid, wordt het water, zweet en condens enorm snel opgenomen en verspreid over een groot oppervlak. Hoe groter het oppervlak, hoe sneller het water terug kan verdampen en via de ademende Pertex laag terug de jas kan verlaten. De draaiende motor achter deze verdamping is je eigen lichaamswarmte. 

Het resultaat is dat je lichtjes nat wordt maar wel volledig comfortabel blijft. Je creëert als het ware een eigen microklimaat binnenin de jas waar het heel fijn vertoeven is. Veel fijner dan in een volledig waterdichte regenjas met membraan waarin je je te pletter zweet. Waterdicht betekent namelijk enkel dat er geen water binnenkomt van buitenaf. Het vocht en zweet dat zich binnenin bevindt, kan bij een klassieke regenjas vaak slechts beperkt weg waardoor je tijdens het bewegen nog steeds ‘nat’ kan worden. 

Net zoals bij elk kledingstuk, zijn er ook grenzen aan Teclite op gebied van regen en warmte. Zo kan de Buffulo Teclite Shirt je in de regen bij actief gebruik gemakkelijk comfortable houden tot een temperatuur van 10-15°C. Wanneer het kouder wordt en blijft regenen, raak je stilaan tegen de limiet waar deze jas comfortabel blijft. Bij koude en regen doe ik vaak mijn poncho aan tijdens het fietsen en voeg eventueel een baselayer en/of midlayer (fleece) toe. Op de momenten dat het echt koud en nat is gedurende lange tijd, draag ik hierboven een hardshell of verander ik naar een fleece met hardshell.
Een andere optie zou de ‘dikkere broer’, Buffalo Special 6, zijn die bestaat uit een veel dikkere pile laag. Hierdoor kan hij meer lucht vasthouden en je dus ook langer warm houden. In mijn ervaring kan ik me tijdens het bewegen warm houden bij temperaturen van 0-5° (bij droog weer). Het nadeel van deze ‘dikkere broer’ is het gewicht en bulky formaat, waardoor deze minder ideaal is voor een all-season fietsende wereldreiziger. Voor tochten in Scandinavië, Schotland of in de winter, gaat deze echter ook standaard mee! 

De Buffalo Teclite Shirt als ideale windstopper

Tijdens het fietsen kan je soms behoorlijk wat wind vangen. Zeker tijdens lange afdalingen, is een wind block geen overbodige luxe.  Gezien de Teclite winddicht is tot snelheden van 65 km/h, is deze jas hier ook ideaal. Daarnaast is de pile/fleece binnenin erg warm en houdt het veel lucht vast voor zijn gewicht. Samen met de ventilatie ritsen, kan je zo een breed spectrum van wind en temperatuur aan zonder dat je continue van kledij moet veranderen.

De Buffalo Teclite Shirt als all-rounder

Bij droog weer draag ik graag een t-shirt of baselayer onder de Teclite. Niet omdat de pile onaangenaam is, integendeel, maar vooral omdat het dragen van de Teclite op de blote huid voor enige intense geuren kan zorgen na enkele stevige zweetbeurten. Dit hoeft zeker geen probleem te zijn, maar een t-shirt is on the road iets makkelijker te wassen dan een volledige jas. 

Een andere reden om laagjes te gebruiken in combinatie met de Teclite is voor extra isolatie. Samen met een baselayer, fleece, Buff en muts kan je bij droog weer (en actief gebruik) snel temperaturen van 0-5° aan. En gezien de jas enorm ademend is, heb je minder last van opbouwende condens en zweet in vergelijking met een hardshell of dikke softshell.

Met een extra baselayer en fleece onder de Buffalo Teclite Shirt is deze jas ook ideaal tijdens de winter.
Conclusie

De Buffalo Teclite Shirt is een jas die mij op zowat elk avontuur vergezeld. Of het nu zomer is of winter, het is een jas die in elk seizoen wel een rol te vervullen heeft. De totale kostprijs van 265 euro is niet niks, maar je krijgt hiervoor wel een product dat weinig onderhoud vraagt (op de sporadische behandeling met Nikwax TX.Direct Spray-On na) en je veel extra kwaliteit biedt on the road!